Εκδήλωση προβολής «καλαθιού» τοπικών αγροτικών στο Μουσείο της Ακρόπολης
Δευτέρα, 20 Μαίου 2013
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο των δράσεων της για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και της ενίσχυσης της αειφόρου ανάπτυξης, συμμετέχει στην σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠ.Α.Α.Τ. να συνδέσει τον Πρωτογενή και τον Δευτερογενή Τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα ποιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προβολής «καλαθιού» τοπικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στο Μουσείο της Ακρόπολης από 24 – 26 Μαΐου 2013.
Το «καλάθι» αυτό θα περιλαμβάνει εκλεκτά τυποποιημένα προϊόντα τοπικών παραγωγών με ελκυστικές συσκευασίες και υψηλές προδιαγραφές ποιότητας που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ένα κατάστημα duty free ή σε ένα delicatessen.
Ένα «Καλάθι Περιφέρειας» μπορεί να περιλαμβάνει :
Προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ πιστοποιημένα
Παραδοσιακά προϊόντα
Βιολογικά προϊόντα πιστοποιημένα
Προϊόντα Ορεινής Παραγωγής
Προϊόντα από Γυναικείους Συν/σμούς
Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό
Προϊόντα ιδιαίτερα τα οποία χαρακτηρίζουν τις περιοχές τις Περιφέρειας και δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στο «Καλάθι» που θα παρουσιαστεί στην Έκθεση δεν είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί ότι παράγεται στην Περιφέρεια. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα χαρακτηριστικά προϊόντα τα οποία παράγονται στην Περιφέρεια και τα οποία θα προσελκύσουν επισκέπτες.
Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα ποιότητας με στόχο:
Να γίνουν γνωστά στον καταναλωτή και να δημιουργηθεί αύξηση της ζήτησης ( εθνικά, σε τουριστικούς προορισμούς, εξαγωγές )
Να προσελκύσουμε νέους παραγωγούς σε προϊόντα ποιότητας με ζήτηση στην αγορά ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων βιομηχανικού τύπου
Να δημιουργήσουμε γαστρονομικούς προορισμούς ώστε οι επισκέπτες να γίνουν πρεσβευτές της γαστρονομικής παράδοσης της χώρας μας και να αυξηθεί η ζήτηση στο εξωτερικό
Παράλληλα, στην Έκθεση θα υπάρξει γευσιγνωσία ορισμένων εδεσμάτων κάθε Περιφέρειας, που θα παρουσιαστούν την ημέρα των εγκαινίων που θα γίνουν από τον Υπουργό καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, καθώς και στην παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού.
Στον Εκθεσιακό χώρο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει στη διάθεσή της περίπου 10 m2
Τονίζεται ότι η έκθεση δεν θα έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να δίνονται πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα.
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας που διαθέτουν προϊόντα που πληρούν τις ανωτέρω προδιαγραφές, προκειμένου να δηλώσουν ΑΜΕΣΑ τη συμμετοχή τους. Παρακαλούμε όπως συγκεντρώσετε τις συμμετοχές ανά κατηγορία προϊόντος (π..χ ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά, κλπ). Επίσης, παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας, προκειμένου να δηλώσουν: α) εάν επιθυμούν να εκθέσουν μόνο τα προϊόντα τους, β) εάν επιθυμούν τα προϊόντα τους να συμμετέχουν μόνο στη γευσιγνωσία (εδέσματα, πρωινό) και γ) εάν επιθυμούν και τα δύο.
Επισημαίνεται ότι, όλοι οι συμμετέχοντες παραγωγοί της Περιφέρειας, καθώς και οι παραγωγοί που προσφέρουν προϊόντα για τη γευσιγνωσία θα αναφέρονται σε κατάλογο που θα υπάρχει στην έκθεση.
Επίσης, θα υπάρχουν βίντεο προβολής των προϊόντων, οπότε παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν οπτικό ή οτικοακουστικό υλικό των προϊόντων τους (spot, video, ή powerpoint).
Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Κων/νος Ψυχάρης (2713 601141) και κ. Γεωργία Χονδρολέου (2713 601148).