Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Θανάση Δαβάκη στο Αρχηγείο Στόλου

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Ναύσταθμου και τα τρέχοντα θέματα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Δαβάκης ξεναγήθηκε από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα ΠΝ στις εγκαταστάσεις Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας και επιβιβάστηκε στη Φρεγάτα «Σαλαμίς», στο Υποβρύχιο «Παπανικολής» ,στην Πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» και στην Κανονιοφόρο «Κραταιός».

Ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού, καθώς και τη σοβαρή προσπάθεια προσαρμογής του Πολεμικού Ναυτικού στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στη βελτίωση της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας, με γνώμονα πάντοτε τη διατήρηση του αξιόμαχου του Στόλου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του και αφού μετέφερε στους παρισταμένους τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους Αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου, για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την άρτια εκπαίδευση, το υψηλό τους φρόνημα και ιδιαιτέρως την επαγγελματική τους επάρκεια. Μου έγινε λεπτομερής ενημέρωση για όλο το φάσμα των αναγκών και των προβλημάτων που σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό, ταυτόχρονα όμως διαπίστωσα και τις προσπάθειες της ηγεσίας του για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού του. Έτσι και παρά τις επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Στόλος μας συνεχίζει να αποτελεί το θεματοφύλακα των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στις Ελληνικές θάλασσες.

Το Πολεμικό Ναυτικό μας αποδεικνύεται και σήμερα πρωτοπόρο στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η καταπολέμηση της διεθνούς πειρατείας, η διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των εμπορικών πλοίων από τις επικίνδυνες ζώνες και η περιφρούρηση της Ειρήνης των θαλασσών μέσα από τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο. Τέλος, οφείλω να συγχαρώ την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και για ένα ακόμη λόγο: Τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την υιοθέτηση κανόνων στη χρήση των συστημάτων ηχοεντοπισμού (σόναρ) που αποσκοπούν στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και κητωδών και καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση και νοοτροπία. Είναι τιμή μου που βρέθηκα σήμερα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Χώρο ιερό για τη ναυτική ιστορία της πατρίδας μας, μια ιστορία που συνεχίζει να γράφεται στις μέρες μας από τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού μας Ναυτικού».