Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι είχαν «παγιδεύσει» Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι είχαν «παγιδεύσει» Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα


Με τη χρήση αυτοσχέδιου μηχανισμού τον οποίο είχαν τοποθετήσει στη θυρίδα εξαγωγής χρημάτων, απέσπασαν χρήματα


Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής και της παράβασης της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά


Συνελήφθησαν, στις 22-8-2013 το απόγευμα, στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 35 και 22 ετών αντίστοιχα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ενώ ο 22χρονος κατηγορείται επιπλέον για κατοχή ναρκωτικών.

Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, η οποία οργανώθηκε μετά από διερεύνηση του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, αλλά και ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση, διασταύρωση και αξιοποίηση στοιχείων.

Ειδικότερα, οι δύο δράστες, προχθές το απόγευμα, στην Τρίπολη Αρκαδίας, αφού αρχικά τοποθέτησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό σε Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα (Α.Τ.Μ.), με σκοπό την «παγίδευση» χρημάτων, στη συνέχεια παρέμειναν σε κοντινό σημείο επιτηρώντας και αναμένοντας κάποιο άτομο να πραγματοποιήσει συναλλαγή.

Ακολούθως, ένα άτομο προσπάθησε να κάνει συναλλαγή-ανάληψη χρημάτων από το μηχάνημα, όμως τα χρήματα «παγιδεύτηκαν» στον αυτοσχέδιο μηχανισμό, τον οποίο είχαν τοποθετήσει οι ανωτέρω στη θυρίδα εξαγωγής χρημάτων και θεωρώντας ότι η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε, αποχώρησε.

Μετά την αποχώρηση του ατόμου-θύματος, οι δύο δράστες προσέγγισαν το Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα (Α.Τ.Μ.), προκειμένου αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο είχε «παγιδευτεί», ωστόσο συνελήφθησαν.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Μικροποσότητα κάνναβης.

Αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως.

Τρεις (3) μεταλλικές λάμες.

Τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Χρήματα, καθώς και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ, το οποίο είχε «παγιδευτεί» στον αυτοσχέδιο μηχανισμό, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Τρίπολης.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, ενώ εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Με αφορμή το ανωτέρω περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους χρήστες Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.) τα ακόλουθα:

Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.

Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Για την προστασία του λογαριασμού σας

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.

Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.

Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.

Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.

Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.

Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.

Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.

Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.