Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 το έργο αποκατάστασης του Φάρου Μονεμβασίας – Δήλωση Δαβάκη
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013
Η ένταξη του έργου αποκατάστασης του Φάρου Μονεμβασίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» αποτελεί πλέον γεγονός, χάρη στην κινητοποίηση του Δήμου Μονεμβασίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Θανάση Δαβάκη, ο οποίος συντόνισε την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΔΙΔΕΑΠ).
Η ένταξη του έργου πραγματοποιείται λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για την υλοποίηση της στερέωσης και αποκατάστασης του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 666.921 ευρώ και δικαιούχος του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Δαβάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατορθώσαμε να ενταχθεί ένα μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργο, αυτό της αποκατάστασης του Φάρου Μονεμβασιάς, στο ΕΣΠΑ, που λήγει το 2013. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και το Δήμο Μονεμβασίας, γιατί παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι δεν θα προλαβαίναμε να επιτύχουμε την ένταξη του έργου στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ), απέδειξαν πως ο σωστός προγραμματισμός και η αγαστή συνεργασία μεταξύ φορέων μπορεί να οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα.
Θα ήθελα όμως να εξάρω και τη συμβολή των στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ), που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ».
Σχετικά με την σημασία που έχει το έργο για την περιοχή, ο υφυπουργός τόνισε πως «η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασίας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1896, θα αποδώσει προς χρήση ένα σημαντικό μνημείο της νεότερης ιστορίας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάδειξη της Εθνικής Ναυτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής».
Η στερέωση και αποκατάσταση του φάρου θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τρεις παραμέτρους: Το σεβασμό και την ανάδειξη των τυπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου, τη δυνατότητα πολιτιστικής χρήσης του φάρου, καθώς και τις απαιτήσεις των νέων κανονισμών στατικής και αντισεισμικής επάρκειας. Ο Φάρος αποτελεί ενεργό τμήμα του Ελληνικού φαρικού δικτύου, ενώ τα βοηθητικά κτίσματα θα λειτουργήσουν ως μουσείο.