Εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014
Την Πέμπτη 2-10-2014, η ιστορικής αξίας Τεγέα, ευτύχισε να εγκαινιάσει ένα από τα πιο σύγχρονα Αρχαιολογικά Μουσεία που υπάρχουν.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλέα Τεγέας. Ένα Μουσείο που θα στεγάζει ευρήματα και ιστορικότητα απ’ τον γνωστό Αρχαιολογικό Χώρο της Αλέας Αθηνάς.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε:
Ένα από τα παλαιότερα, μικρότερα αλλά και ομορφότερα επαρχιακά αρχαιολογικά Μουσεία είναι αυτό το στολίδι της Τεγέας και του Δήμου μας, που σήμερα εγκαινιάζει την επανέκθεση του περιεχομένου του.
Θεμελιωμένο στα 1907 από τον καταγόμενο από τα Βούρβουρα, μεγάλο Έλληνα Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο, είναι χτισμένο πάνω σε δωρεά από τον φωτισμένο Μητροπολίτη Νείλου, προς την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.
Το Μουσείο πέρασε τις περιπέτειές του.
Χρειάστηκε να επισκευασθεί, να επεκταθεί, να επανεκθέσει τουλάχιστον δυο φορές το Περιεχόμενό του, από τον Μάρκελο Μήτσο Προπολεμικά και τον Άγγελο Δεληβοριά την δεκαετία του 1960.
Κατάφερε να κρύψει τους θησαυρούς του από τους Γερμανούς στην Κατοχή, αλλά ατύχησε να διαρρηχτεί και να τους αναζητήσει σε κρύπτες κλεπτών.
Το Ίδρυμα Στασινόπουλου-ΒΙΟΧΑΛΚΟ το συνέδραμε σε δύσκολες ώρες.
Για νέα επανέκθεση, το Μουσείο χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για επτά χρόνια.
Με την βοήθεια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ακούραστη, άγρυπνη εποπτεία της Αρχαιολόγου μας Άννας Καραπαναγιώτου, προϊσταμένης της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχουμε το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα.
Αυτή η επανέκθεση, πέτυχε πολλούς στόχους μαζί:
την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων,
την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού,
τη συντήρηση των αρχαιοτήτων,
την εμφατική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθησαν στην Ελλάδα
Σήμερα λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί διαβαίνουμε σε μια άλλη εποχή για τα δεδομένα που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό λύχνο να φωτίζει τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον του Ελληνισμού. Και είναι υπόθεση όλων μας, αυτό το Μουσείο να είναι σημείο αναφοράς για την παιδεία μας, για το βίο και τις σκέψεις μας, αλλά και πύλη της «ελληνικότητάς μας» προς τον κόσμο.
Αυτό το μικρό Μουσείο που καταφέρνει να ενώσει την εποχή μας με την εποχή του κλέους της Αρχαίας Τεγέας, αποτελεί ένα από τα Ατού που θα στηρίξουν και την υποψηφιότητα ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ 2021, την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Και ασφαλώς δεν είναι μόνο το Μουσείο αλλά ολόκληρη η Τεγέα με τους μύθους της, την ιστορία της, το Πάρκο της Επισκοπής, τη σύγχρονη πολιτιστική της ζωντάνια, τα προϊόντα της γης της και τους ανθρώπους της, που θα βάλει τις δικές της ψηφίδες στην ταυτότητα της υποψηφιότητάς μας.
Να είσαστε σίγουροι πως αν δουλέψουμε όλοι μαζί την υπόθεση του πολιτισμού μας με τον τρόπο, τη σοβαρότητα, τη μεθοδικότητα, την οραματικότητα που μας δείχνει σήμερα αυτό το έργο, το κέρδος θα είναι όλο δικό μας.
Μετά το πέρας των εγκαινίων, στο πλαίσιο του γεύματος ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας Κωνσταντίνος, προσκάλεσε το Δήμαρχο Τρίπολης να τον επισκεφθεί στο Υπουργείο όπου θα θέσουν την ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.
«Ισχυροποιούμε την πολιτιστική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ένα μουσείο κόσμημα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Τεγέας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το έργο πολιτισμού στην Πελοπόννησο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει γίνει από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
«Στο βάθος της πολιτικής μας σκέψης βρίσκεται η μέριμνά μας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας πόρων, ώστε να αποτρέψουμε να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης του πολιτιστικού αποθέματός, αλλά να ενταχθούν στην οικονομία μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε ότι «το πολιτιστικό απόθεμα δεν θα πρέπει επουδενί να παραχωρηθεί σε αναδυόμενες ΜΚΟ για να το διαχειριστούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ικανότατα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε την προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτου και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και Υπεύθυνο του Μουσείου της Τεγέας κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη για την εξαιρετική και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας και της Εφορίας, τοποθέτησε την Τεγέα στο σκληρό πυρήνα του Αρκαδισμού, «ο μύθος της οποίας καταδεικνύει την Ευρωπαϊκή διάστασή του».
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμά της το έργο της αναβάθμισης και επανέκθεσης του Μουσείου της Τρίπολης, μόλις υπερβληθούν τα όποια προσκόμματα υφίστανται, και να το χρηματοδοτήσει από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη του Schwabisch Hall, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισκέφθηκε το Μουσείο της Τεγέας. «Ο κ. Bauer, ο πιο καινοτόμος Γερμανός Περιφερειάρχης, εξέφρασε την έκπληξή του με την αρμονία των έργων και την καινοτόμα τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί και χαρακτήρισε το Μουσείο ευφυέστατο, ζητώντας παράλληλα ανταλλαγή της τεχνογνωσίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών οργάνωσης των δικών τους εκθεσιακών χώρων» ανέφερε ο κ. Τατούλης.
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο πολιτισμού που υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοπόννησο σε όλα τα επίπεδα και δήλωσε ότι η Αρκαδία και η Πελοπόννησος, μέσω του Μουσείου της Τεγέας «εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα αφηγούμενο την δική του λαμπρή ιστορία και την ιστορία της περιοχής, μέσα από εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα»
Η Προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτη, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτο δείγμα της οποίας αποτελεί το Μουσείο της Τεγέας και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποδοθούν στους πολίτες και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ορχομενού και της Μαντινείας.