Σημαίνοντας την υποψηφιότητα TRIPOLIS ARCADIA 2021
Παρασκευή, 30 Ιανουάρίου 2015
Έντεκα προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκροτούν την Επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας. Το κύρος των προσώπων και η διεθνής αναγνώρισή τους λαμπρύνουν την υποψηφιότητα TRIPOLIS ARCADIA 2021.
Επικεφαλής της Επιτροπής έχει τεθεί ο Σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών.
Θανάσης Βαλτινός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών.
Κώστας Γαβράς, Σκηνοθέτης.
Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Χρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας
Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης.
Νίκος Μανωλόπουλος, τ. Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής.
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ηθοποιός
Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών.
Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.
Μεταξύ των άλλων στην Διακήρυξη της Επιτροπής Διεκδίκησης τονίζονται:
«Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η Ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας, καθιστώντας το συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους.
Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της Ευδαιμονίας, του σύγχρονου ‘ευ ζην’.
Ο Αρκαδισμός βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, που αναζητεί και προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σχέση της τέχνης με τη φύση.
Η Τρίπολη φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη «Πράσινη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης, στρέφοντας το βλέμμα της πανοραμικά στις επιστήμες, τη διανόηση και την τέχνη.
Με αυτό τον τρόπο, η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί , δεν εξορκίζει αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει τον θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία.»
*******
Επιλέχθηκε με την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, στον οποίο κατατέθηκαν 17 προτάσεις, το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021.
Και στις τρεις προτάσεις που κατατάχθηκαν πρώτες, το σύμβολο που επιλέχτηκε για να δώσει την οπτική ταυτότητα της υποψηφιότητας είναι ο Αυλός του Πάνα. Θέση στην τριάδα είχαν οι προτάσεις των Ηλία Καρύδη και Νικόλαου Παχή. Πρώτη αναδείχθηκε η πρόταση του Ευάγγελου Κασσαβέτη.
Το σχέδιο έχει προφανή αφετηρία τη σύριγγα, τον αρκαδικό αυλό του Πανός. Ωστόσο, κάποιος Τιρολέζος ίσως αναγνώριζε ένα ακορντεόν. Οι Κέλτες πιθανόν να άκουγαν μια άρπα, στη Φλάνδρα μπορεί να θυμούνταν τα αναγεννησιακά λαούτα και στο Αιγαίο θα έβλεπαν ένα σαντούρι. Επομένως, στο συμβολικό επίπεδο, το σήμα λειτουργεί με πολλαπλές αναγνώσεις. Αναφέρεται ισότιμα και στις δύο συστατικές πλευρές του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: την οικοδέσποινα Αρκαδία και την προσκεκλημένη Ευρώπη.