Ομιλία Δαβάκη στη βουλή για την φορολόγηση των αγροτών
Τετάρτη, 13 Μαίου 2015
Ιδιαίτερα καταγγελτικός προς την κυβέρνηση σχετικά με την πρακτική Νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν κατά την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σχετικά με την βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης, τέσσερις μήνες μετά, έχει λήξει κάνοντας αναφορά στην αγωνία και τον προβληματισμό των πολιτών, η οποία πολλές φορές προκαλείται από τις αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, σχετικά με την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε και την επιδιωκόμενη οικονομική συμφωνία με τους εταίρους μας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως «σωσίβια» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κοινοβουλευτική πρακτική, που «καταλύει» την κείμενη κοινοβουλευτική νομοθεσία. Στη συνέχεια αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επεσήμανε ότι αυτή ιδρύθηκε το 1960 από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιδρυτή της Κων/νο Καραμανλή, μια παράταξη που στάθηκε πάντα στο πλευρό του έλληνα αγρότη.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε και στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τονίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες επειδή δεν συγκέντρωσαν τιμολόγια από τις αγορές τους το προηγούμενο έτος καθώς επίσης και το ζήτημα με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πέρυσι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος για τους αγρότες, πράγμα που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Αν δεν έχουν καταφέρει το προηγούμενο έτος να συγκεντρώσουν όλα τους τα έξοδα σε τιμολόγια ώστε να γίνεται σωστός προσδιορισμός του οικονομικού αποτελέσματος θα πληρώσουν πολύ υψηλότερους φόρους σε σχέση με το παρελθόν. Η Κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα και να εξετάσει διορθωτικές ενέργειες όπως τη θεσμοθέτηση ελάχιστου αφορολογήτου ποσού ή την αφαίρεση από τον φόρο ενός ποσού όπως γίνεται και στην κλίμακα φορολογίας των μισθωτών».