ΠΑΣΟΚ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016
Η χώρα χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας- αγοράς. Σχέση συνεργατική και όχι σχέση αντιπαλότητας. Μία συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων η οποία θα διασφαλίζει τουλάχιστον για ένα μεσοδιάστημα τις σημερινές αποδοχές των Εργαζομένων και θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Είναι η ώρα να μιλήσουμε για Εργαζόμενους και όχι απασχολούμενους. Μία συμφωνία που θα παρέχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Είναι αναγκαία η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αλλά και η δημιουργία των όρων για επενδύσεις από τη μεσαία τάξη, οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
(Από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά σε παραγωγικούς φορείς στο Κιλκίς 12/12/2016)
................................................................
Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συγκέντρωση στο Κιλκίς.
Επιταγές χωρίς αντίκρισμα τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα
Η χώρα μας και οι πολίτες της χόρτασαν από ψεύτικες προσδοκίες. Από λαθρεμπόριο ελπίδας. Τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ώρα της εξόδου από την κρίση απομακρύνεται και νέα απειλητικά αδιέξοδα προβάλλουν. Οι πολίτες συνθλίβονται. Απογοητευμένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι. Με βαθύ αίσθημα απώλειας της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειάς τους. Πέρυσι εμείς βάλαμε πλάτη για να αποτρέψουμε την καταστροφή του GREXIT, στην οποία μας οδήγησε η ίδια η Κυβέρνηση με τους χειρισμούς της. Όμως το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου μας γύρισε πολύ πίσω, με μεγάλο κόστος για την χώρα και τους πολίτες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής του κ. Τσίπρα, να αρνηθεί την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ισχύ της συνεννόησης. Οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια. Ένα χρόνο μετά, Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας. Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε αλλά ποτέ οι ίδιοι. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τόσο για την εξαπάτηση όσο και για τα κολοσσιαία λάθη. Με Αλαζονεία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να τερματίσει την μακάρια τακτική της στα εθνικά θέματα
Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις αλλοπρόσαλλες απειλές του. Με σύνεση και νηφαλιότητα, πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να βγει από τον λήθαργο και να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να αυτοπεριορίζεται στον ρόλο του εκδοτηρίου ανακοινώσεων. Και κάτι ακόμη. Επιβάλλεται να σταθούμε στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αποφασιστική φάση στην οποία εισέρχονται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πάντα με βάση την πάγια αρχή η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται. Με στόχο την επίτευξη δίκαιης λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λύση δεν είναι η δεξιά πολιτική του κ. Μητσοτάκη
Αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά λύση για την Ελλάδα δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση. Λύση δεν είναι η δεξιά πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Κοιτάξτε για παράδειγμα την στάση τους στα εργασιακά. Ούτε φωνή…ούτε ακρόαση. Χωρίς οι ίδιοι να εκφράζουν διαφωνία ή να αναλάβουν κάποια δέσμευση για το μέλλον. Μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να επιδιώκουν την συναίνεση της κοινωνίας. Κριτικάρουν αλλά δεν προτείνουν τίποτε για την Ασφάλιση, την Ανεργία, την Υγεία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Και φυσικά τίποτε δεν έχουν να πουν για την καταστροφική περίοδο της δια-κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009. Τότε που το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 120 δις ευρώ, τότε που τα πρωτογενή ελλείμματα σε πέντε χρόνια ξεπέρασαν τα 48,5 δις ευρώ. Όχι αυτός δεν μπορεί να είναι ο δρόμος για το μέλλον για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η συντηρητική στροφή, η δεξιά παλινόρθωση είναι επιστροφή σε σκληρές, αντιλαϊκές, πελατειακές και ταυτόχρονα αντιπαραγωγικές, υφεσιακές πολιτικές. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνήθηκαν και αρνούνται την Εθνική Συνεννόηση. Και οι δύο επιχειρούν να επιβάλλουν ένα νέο διχαστικό δίπολο στην πολιτική μας ζωή.
Αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία και στη Βουλή
Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα. Αλλά αυτό προϋποθέτει ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ στην κοινωνία και στην Βουλή με την αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για Εθνική Συνεννόηση και μια νέα Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας. Που θα ξέρει και θα μπορεί να επιτύχει μια ουσιαστική, αποτελεσματική, βιώσιμη και λειτουργική βελτίωση της συμφωνίας με τους εταίρους. Για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Για να αποκτήσουν ξανά περιεχόμενο και αξία για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες έννοιες όπως ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ.
Στρατηγική επιλογή η αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Θα επιμείνουμε απόλυτα στην αυτόνομη πορεία και τον διακριτό ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι στρατηγική μας επιλογή, σταθερή μας απόφαση και πορεία. Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε ένα κόμμα μπαλαντέρ, δεν στοχεύουμε ένα συμπληρωματικό ρόλο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ρόλος που θα ήταν άλλωστε «μιας χρήσης». Μιλάμε για Εθνική Συνεννόηση, για Κυβέρνηση Ευρύτερης Συνεργασίας, γιατί όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Όχι να υπονομεύουν την προσπάθεια απΆ έξω. Αλλά στόχος μας είναι να γίνουμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ισχυρός πόλος, η δύναμη της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. ΓιΆ αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών, με την καθοριστική εκλογική ενίσχυσή μας. Ώστε να έχουμε καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
…………………………………………………………………………
Πέντε προτάσεις μας για το εργασιακό: Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) επιστρέφει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων (Εθνική, Κλαδική, Επιχειρησιακές) και την καθολικότητα εφαρμογής τους. Δεν αποδεχόμαστε τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). Είναι ζήτημα προτεραιότητας η αυστηρή τήρηση των όρων και των συμβάσεων, η αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Επιβάλλεται η αναβάθμιση και ενίσχυση του Συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να επιτελεί αυτό το ρόλο. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, πρέπει να λυθούν μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο και την Συλλογική Διαπραγμάτευση…………………………………………………………………………
Οι προτάσεις μας για Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη – Απασχόληση: Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου). Καθιέρωση της δεύτερης ευκαιρίας για τους έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που ατύχησαν, ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες). Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.