Συνέντευξη βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα Free Sunday
Δευτέρα, 23 Ιανουάρίου 2017
Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τρίτου ισχυρού πολιτικού πόλου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπογραμμίζει ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, αμέσως μετά την επανένταξή του στην Κ.Ο. του κόμματος. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση για τη χώρα στην παρούσα φάση.
Κατ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι σας ώθησε να επιστρέψετε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Κοινοβουλευτική της Ομάδα...Μα δεν είχα φύγει ποτέ. Επιστρέφεις κάπου, όταν έχεις αποχωρήσει. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, έχω μια σχέση ζωής με το ΠΑΣΟΚ. Η σχέση αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι ενσαρκώνει τις αρχές και τις αξίες στις οποίες πιστεύω. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, ταυτίστηκα μαζί του και πιστεύω ότι το υπηρετώ με συνέπεια. Η απόφαση της κ. Γεννηματά να με θέσει εκτός Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορώ να πω ότι ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός. Ωστόσο, η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν διέρρηξε τη σχέση μου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η εκτίμηση που διατύπωσα, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, δεν συνιστά προπατορικό αμάρτημα.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επεκτείνεται και διευρύνεται το τελευταίο διάστημα. Πού αποδίδετε εσείς αυτό το γεγονός;Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζει την ανάγκη συμπόρευσης και συσπείρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Η εμβέλειά της δεν προσμετράται με την απήχηση που έχει σήμερα στο εκλογικό σώμα. Στην πραγματικότητα, την υπερβαίνει. Και αυτό γιατί είναι εμφανής η επιθυμία μιας μεγάλης μερίδας πολιτών να υπάρξει ένας τρίτος πόλος ανάμεσα στις «συμπληγάδες» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο τρίτος πόλος είναι ζωτική απαίτηση, προκειμένου να βρει πολιτική έκφραση ένα αξιόλογο τμήμα του εκλογικού σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η δίχρονη κυβερνητική του θητεία, είναι ένα αμάλγαμα εθνολαϊκισμού, ενώ η ΝΔ συνιστά μια κατεξοχήν συντηρητική πολιτική δύναμη. Η εκλογή του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ δεν φαίνεται ικανή και επαρκής προϋπόθεση ώστε να επιχειρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια πραγματική ανατοποθέτηση στη βάση προοδευτικών προσεγγίσεων και αντιλήψεων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χωρίς αυταρέσκειες, ηγεμονισμούς και προπαντός χωρίς να παλινδρομεί σε πολιτικές του παρελθόντος, οφείλει να προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός και ανθεκτικός τρίτος πόλος, με τη συμμετοχή όλων των διάσπαρτων δυνάμεων.
Από την άλλη, πάντως, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Φλωρίδης και η κ. Διαμαντοπούλου, προχωρούν στη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης. Θεωρείτε ότι τέτοιες κινήσεις ευνοούν ή εμποδίζουν την προοπτική του «μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς»;Όλες οι πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες. Ο κατακερματισμός της δημοκρατικής παράταξης είναι γεγονός. Όποιοι δεν το βλέπουν, είτε εθελοτυφλούν είτε έχουν «κόψει» τους δεσμούς τους με τη ζώσα πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται η παραμικρή αντιπαλότητα, ούτε η ενοχοποίηση των όποιων ενεργειών. Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης ή θα είναι υπόθεση όλων ή δεν θα υπάρξει. Έτσι, είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου όλων των δυνάμεων, χωρίς να περιχαρακώνει ο καθένας τα τείχη του. Όποιος θέλει να χτίσει ένα δικό του φρούριο, σηκώνοντας τείχη, το μόνο που θα καταφέρει –για να θυμηθούμε και τον Μακιαβέλι– είναι να εγκλωβιστεί σε αυτά και να εξαφανιστεί.
Γενικότερα παρατηρείται μια κινητικότητα σε όλα τα κόμματα. Πιστεύετε ότι «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές;Η κινητικότητα είναι χρήσιμη και αναγκαία. Το τέλμα και την αδράνεια να φοβόμαστε. Οι εκλογές είναι μονόδρομος μπροστά στα αδιέξοδα στα οποία έχουμε περιέλθει. Βέβαια, η προσφυγή σε αυτές εξαρτάται από τη βούληση των κυβερνώντων. Όπως όλα δείχνουν, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις φοβούνται «όπως ο διάολος το λιβάνι». Και αυτό γιατί βιώνουν ήδη την πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική «ασφυξία» στην οποία έχουν περιέλθει. Η παραμονή τους στην εξουσία είναι αυτοσκοπός. Γι αυτήν νοιάζονται, γι αυτήν ενδιαφέρονται, αυτή τους ελκύει. Γι αυτό και θα προσπαθήσουν να μείνουν «σφιχταγκαλιασμένοι» όσο χρόνο περισσότερο μπορούν.
Πάντως, η ΝΔ επιμένει για «εδώ και τώρα» αλλαγή κυβέρνησης. Πώς κρίνετε τη στάση της;Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ένα αυτονόητο αίτημα. Μετά την καταβαράθρωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ερώτημα που τίθεται είναι: «Η υπάρχουσα Βουλή έχει τις απαραίτητες αριθμητικές προϋποθέσεις για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ή όχι;». Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθιστά επιβεβλημένη τη λύση των εκλογών. Οι σημερινοί κομματικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν τη σύγκλιση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο «μονομάχων» είναι διαμετρικά αντίθετες. Δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Πιστεύετε ότι η ΝΔ κρατά μια παραγωγική στάση στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τη δίνη της κρίσης;Η μόνη παραγωγική γραμμή είναι να εγκαταλείψουμε τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις και, προπαντός, τα παρωχημένα πολιτικά υποδείγματα που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία. Γι αυτό, οφείλουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις πολιτικές αιτίες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Η υπάρχουσα πολιτική τάξη δεν ανταποκρίνεται όσο θα έπρεπε στην αυτονόητη αυτή αναγκαιότητα. Αρέσκεται είτε σε ανεδαφικές διακηρύξεις είτε σε υποσχέσεις που δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Η ΝΔ, παρά τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις του αρχηγού της –που αρκετές φορές συνοδεύονται από συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις–, περιορίζεται σε έναν καταγγελτικό λόγο, προσδοκώντας να εισπράξει την κυβερνητική φθορά.
Η αξιολόγηση μοιάζει να έχει «βαλτώσει». Πού αποδίδετε εσείς αυτό το γεγονός;Η αξιολόγηση έχει «βαλτώσει» γιατί η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται, αποφεύγει να πάρει σαφείς και καθαρές θέσεις, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, αλλά και γιατί οι δανειστές μας –βλέποντας τις παλινωδίες των κυβερνώντων– «ανοίγουν» περαιτέρω ζητήματα που δεν χρειάζονται.
Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί τελικά να πάρει και νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση;Φοβάμαι πως δεν θα αποφύγουμε νέα σκληρά μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο δεν «κλείνουμε» τις εκκρεμότητες που έχουμε μπροστά μας, τόσο τα αδιέξοδα περιπλέκονται. Έτσι, θα έλεγα ότι «ανοίγει και η όρεξη» των εταίρων να θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για να είμαστε ειλικρινείς, το τέλμα στην αξιολόγηση –για το οποίο σας μίλησα και προηγουμένως και για το οποίο ευθύνεται πρωτίστως η κυβέρνηση Τσίπρα– πιστεύω πως θα φέρει νέα μέτρα. Γι αυτό, είναι ζωτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διάφορα «μηνύματα» σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πώς τα «αποκωδικοποιείτε»; Ο Σόιμπλε παραμένει σταθερός στις πολιτικές που εκπροσωπεί. Τα μηνύματα που εκπέμπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δυστυχώς, δεν «αποκωδικοποιούνται» σωστά από την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι κυβερνώντες «παγιδεύονται» σε αυτά, αδυνατώντας να αντιληφθούν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις του κ. Σόιμπλε. Οι αντιφάσεις και οι αμφιθυμίες του κ. Τσίπρα ως προς την υλοποίηση του προγράμματος δεν προκαλούν σύγχυση μόνο στους εταίρους και δανειστές αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.