Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στον δημοσιογράφο Θεοφάνη Κωφίδη

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ραδιόφωνο «Ράδιο Πατρίδα”, στον δημοσιογράφο Θεοφάνη Κωφίδη

 

                                                                                    Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

 

Για την ανεξαρτητοποίησή του και την επιλογή να επανενταχθεί στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η κατάσταση της χώρας αλλά και του χώρου είναι κρίσιμη. Έτσι, ανταποκρίθηκα στις πρωτοβουλίες της κυρίας Γεννηματά και όλων των κινήσεων του Κεντρώου χώρου και είμαι πίσω ξανά. Δεν είχα φύγει, βέβαια, ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν πολιτική μου βούληση να επανενταχτώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Για τον Κεντρώο χώρο και τις επόμενες εκλογές

Ο Κεντρώος χώρος είναι εκείνος που έχει γεννήσει μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, που έχει δώσει λύσεις στα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα. Είναι ο χώρος από τον οποίο αντλούν όλοι δυνάμεις, και η Δεξιά και η Αριστερά. Πιστεύω ότι όταν έχεις μια πολική με αρχές και αξίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του χώρου του Κέντρου, όλοι οι φορείς οι οποίοι εντάσσονται γύρω από αυτό μπορούν να βρίσκονται σε μια αρμονία και να εκπληρώνουν τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Αν το καταφέρνουν ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εμένα όμως, αυτός ο χώρος μου έχει δείξει ότι αποτελεί πυξίδα. Θα ήθελα το Κέντρο να αποτελέσει πολιτική επιλογή του λαού για να δώσει την ευκαιρία σΆ αυτό το χώρο να υλοποιήσει τις απόψεις του. Θέλω να πάμε σε εκλογές και ο ελληνικός λαός να δώσει ένα τέτοιο μίγμα στο αποτέλεσμά τους, ώστε να αναδείξει τον Κεντρώο χώρο σε κυρίαρχη δύναμη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μας δώσει ένα ποσοστό που θα μας δίνει δύναμη να είμαστε παρόντες στο επόμενο πολιτικό παιχνίδι.

 

Για τον Πρόεδρο της Aξιωματικής Αντιπολίτευσης

Δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης μπλέκει στα γρανάζια ενός συντηρητικού κόμματος, αν και ο λόγος του ήταν εκσυγχρονιστικός και μεταρρυθμιστικός. Εξέφρασα ελεύθερα την γνώμη μου -γιατί θεωρώ ότι ο βουλευτής πρέπει να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του-  και διατύπωσα με καθαρό και σαφή τρόπο τις πολιτικές μου απόψεις και θέσεις. Είχα πει καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως κάποτε είχα πει καλά λόγια και για τον σημερινό Πρωθυπουργό, τον  Αλέξη Τσίπρα.

 

Για την περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές

Αν η Νέα Δημοκρατία βγει αυτοδύναμη, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να φτιάξει κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δε θα κάνει το λάθος να μην καλέσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Προσωπικά, δε μπορώ να μπω πάλι σε καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, να μπω σε μια κυβέρνηση που κάνει παλινωδίες. Όπως καταλαβαίνετε, ένα κόμμα μόνο του στην εξουσία θα έχει πάλι απέναντί του όλη την αντιπολίτευση. Χρειάζεται να πάμε σε μια κυβέρνηση που θα ενδιαφερθεί για την Ελλάδα. Προσωπικά, με ενδιαφέρει η Ελλάδα όσο ποτέ άλλοτε. 

 

Για το ΠΑΣΟΚ και το ρόλο του στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι

Εγώ επέστρεψα πίσω χωρίς να συνδέεται η επανάκαμψη μου με προσωπικές μου φιλοδοξίες, ούτε με ματαιοδοξίες. Η πράξη να γυρίσω είναι αμιγώς πολιτική και απορρέει από την επιθυμία μου να συμβάλω στην προσπάθεια του χώρου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αλλαγή της σελίδας. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι παρόν, πρέπει να έχει αυτοκαθαρθεί πλήρως. Είναι ένα κόμμα το οποίο ήταν πολλά χρόνια στην εξουσία και έχει τεράστια προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ όμως ήταν κόμμα ευθύνης. Μπήκαμε μπροστά και σώσαμε τη χώρα. Ο ελληνικός λαός αρχίζει τώρα και το αναγνωρίζει αυτό, αφού πέρασε ο θυμός του. Η έξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας καθαρά μεταρρυθμιστικής ατζέντας, την οποία δεν μπορεί να την προσφέρει σήμερα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Το ένα κόμμα είναι λαϊκίστικο και το άλλο είναι συντηρητικό. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή, αυτοί που κυβερνούν τη χώρα το μόνο που έχουν αποδεχτεί είναι να υλοποιήσουν την μονομέρεια μιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Καταφεύγουν σε μια φορολογική λαίλαπα. Τα δύο τελευταία χρόνια που είναι στην εξουσία, δεν έχουν κάνει καμία διαρθρωτική αλλαγή. Τι να σας πω; Για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια; Οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα αντιστρατεύονται τους εαυτούς τους και το αποτέλεσμα που θέλουν να επιτύχουν.

 

Για την προοπτική συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΣΥΡΙΖΑ

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν με εκφράζει. Είναι ένα μόρφωμα που δε με εκφράζει και δε μπορώ να είμαι μαζί του. Είναι ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, οι οποίοι μας κατασυκοφάντησαν, μας καθύβρισαν. ΜΆ αυτό το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ εγώ δε μπορώ να είμαι. Οφείλει όμως το ΠΑΣΟΚ,  οφείλει η κυρία Γεννηματά, οφείλει ο κεντρώος χώρος να παραμείνει μια δύναμη, η οποία θα επιβάλει το πρόγραμμά της σε μια επόμενη κυβέρνηση. Ο χώρος πρέπει να αναβαθμιστεί πολύ γρήγορα και να διαμορφώσει ένα νέο εναλλακτικό πολιτικό λόγο. Είναι, βέβαια, κάτι που θέλει πολλή δουλειά. Η  οικονομική, παραγωγική και κοινωνική υστέρηση που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και ούτε με συνταγές του παρελθόντος. Δεν υπάρχει μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Ας βάλουμε την Ελλάδα πάνω από τα προσωπικά και ματαιόδοξα συμφέροντα.

 

Για τη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας  

Αυτό που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια είναι η κορύφωση της ανευθυνότητας, του ελλείματος αυτογνωσίας, του ελλείματος επίγνωσης των πραγμάτων. Δε θέλω να πιστεύω ότι κρύβονται από πίσω μύχιες σκέψεις που μας φέρνουν σε σταλινικά καθεστώτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό για την Ελλάδα. Επικρατεί, ωστόσο, μια αντίληψη ολοκληρωτισμού και αλαζονείας. Εκτός του Βαρουφάκη, έχουμε τώρα το φαινόμενο Νίκα, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπάρχει η ΔΕΗ, αυτοί οι διευθυντές της ΔΕΗ. Αυτά δεν είναι στο DNA του Έλληνα, ούτε της Αριστεράς. Δεν είναι Αριστερά αυτή όταν ο Νίκας βάζει τον εαυτό του να πάρει 250.000 εφάπαξ. Δεν είναι αριστερά όταν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αυξάνουν τους μισθούς τους, όταν ο κύριος Σταθάκης βγαίνει και δικαιολογεί τα της ΔΕΗ, όπως είχε κάνει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μαυράκη. Τότε όμως ήταν μόνο 500.000 δραχμές. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να «φάνε» το κράτος. Έχουν στο DNA τους το λαϊκισμό, το ψέμα. Είναι ψεύτες. Κάνουν άστοχες και άσφαιρες πολιτικές μέχρι σήμερα με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. ΜΆ αυτά που κάνουν, επιβαρύνουν την οικονομία. Ανακυκλώνουν συνεχώς τα αδιέξοδα. Σήμερα έφυγε η τρόικα. Πανηγύριζαν που θα έμενε άλλη μια μέρα η τρόικα, που κάποτε αυτοί οι ίδιοι την έβριζαν, δεν την ήθελαν. Μας είχαν τρελάνει με την τρόικα και λέγανε χιλιάδες ψέματα στον ελληνικό λαό και εχθές την ήθελαν να μείνει. Αυτή η αλλαγή στάσης και ιδεολογίας της κυβέρνησης από τη μια μέρα στην άλλη, για να παραμείνουν στην εξουσία, έχει κι άλλα χαρακτηριστικά.

 

Για τη καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης

Αυτή η δυστοκία να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ή θα υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο ή θα μείνουμε εκτός προγράμματος. Το τρίτο μνημόνιο τελειώνει το 2018. Όλα τα υπόλοιπα, όπως αυτά που θέλει να υπογράψει για το 2019 και το 2020 είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Και αυτό το μνημόνιο δε θα έχει χρήματα, θα έχει μόνο υποχρεώσεις.

 

Για την «επικοινωνιακή απάτη» του ΣΥΡΙΖΑ με τα θεωρητικά αντίμετρα μπροστά στα δύσκολα υπαρκτά μέτρα που έρχονται

Όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση μας φέρνει νέα επώδυνα μέτρα γιατί «ανοίγει την όρεξη» στους αποκαλούμενους «θεσμούς» να θέτουν κάθε μέρα και ένα καινούριο ζήτημα στο τραπέζι. Πέρυσι τέτοιον καιρό δεν υπήρχε θέμα με το αφορολόγητο. Και στις εκλογές του 2015, εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε πει «όχι» μείωση μισθών και συντάξεων και «όχι» αφορολόγητο. Οι άνθρωποι είναι μπαγαπόντηδες. Έχουν βγει στα κανάλια και λένε ότι το αφορολόγητο θα πάει κάτω από τις 6.000 ευρώ. Και εδώ να δείτε πώς παίζουν με την επικοινωνία. Τώρα το αφορολόγητο είναι 8.900 ευρώ. Θα το πάνε στις 7.000 ευρώ και μετά θα πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να μην πάει 5.900 ευρώ. Έχουν ένα επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο κάποια στιγμή θα στερέψει πια. Τα έχουν κάνει όλα.

 

Για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Η κυβέρνηση αυτή, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω κι εγώ, έφερε σε πέρας ένα πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο. Αν δεν υπήρχε η πολιτική βουλιμία του κυρίου Τσίπρα, που ήθελε πάση θυσία να ανέβει στην εξουσία και αν δεν υπήρχε ο κύριος Κουβέλης, που τη μία τα λέει έτσι και την άλλη αλλιώς, η χώρα θα είχε κλείσει τον κύκλο των μνημονίων. Και θα ερχόταν μια άλλη κυβέρνηση, προφανώς του Τσίπρα, για να κυβερνήσει διαφορετικά τη χώρα. Αναμφίβολα υπήρχαν αντιφάσεις, ατολμίες και παλινδρομήσεις και σε μας από τα μέσα του 2014. Παρόλα τα λάθη όμως που είχαμε κάνει, με το Βενιζέλο και το Σαμαρά, η χώρα έφτασε «να πιει νερό». Δε μας άφησε όμως ο Τσίπρας «να πιούμε νερό».

 

Για τις προτεραιότητες μιας νέας κυβέρνησης και την αρχή μιας «νέας σελίδας» για τον τόπο

Θα πρέπει να πάμε σε εκλογές και να απομακρυνθεί το καταστροφικό δίδυμο Τσίπρα – Καμένου που οδηγεί τη χώρα σε τέλμα και καταστροφή. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα το πιστέψουμε όλοι. Να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική δύναμη πιστεύει ότι αυτή η παροιμιώδης φοροκαταιγίδα που έχει πλήξει τον Έλληνα πολίτη θα συνεχιστεί. Πρέπει να πάμε σε μείωση φόρων. Να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, τα οποία θα πάνε στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, ώστε να έχουμε καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα, να δώσουμε θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδά μας σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο.

 

Για μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» σε περίπτωση που δε γίνουν εκλογές

Δε πιστεύω ότι έχει λογική πια. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο σενάριο είναι οι εκλογές, γιατί πρέπει να φύγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα. Ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία πάρει αυτοδυναμία, δε θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της τα οξυμένα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας. Χρειάζεται μια νέα πρόταση διακυβέρνησης που θα εδράζεται στη συμπαράταξη όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Εμείς έχουμε συλλέξει την εμπειρία μας από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και από την τραγική περιπέτεια που περνάει σήμερα η χώρα από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες για να βγει η χώρα από την κρίση.

 

Για την δυνατότητα ανασύστασης του Κεντρώου χώρου

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου πόλου με  μέτωπο αγώνα εναντίον μιας συντηρητικής Δεξιάς, και όλου του φάσματος της Δεξιάς που είναι πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και ενός λαϊκίστικου μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και όλων των λαϊκίστικων δυνάμεων που υπάρχουν γύρω από το  ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή πρέπει να φτιάξουμε κάτι καθαρό, κάτι ελκυστικό για την κοινωνία, θα πρέπει να της δώσουμε το πρόγραμμά μας, με ειλικρίνεια και χωρίς λαϊκισμό, σαν νέοι ριζοσπάστες, σαν νέοι ακτιβιστές του Κεντρώου χώρου και να πάμε απέναντι στους «Καμμένους  έλληνες» και στους «καθαρόαιμους του νεοκαραμανλισμού», οι οποίοι συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να εξηγήσουμε στο λαό ποιοι είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της χρεοκοπίας. Εκεί, πρέπει να φτάσουμε μέχρι την κυβέρνηση Καραμανλή με τους υπουργούς του και βέβαια μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» της κυβέρνησης Καραμανλή με 850.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Θα πρέπει να αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό αυτή η πολιτική «παράγκα» και να αποδείξουμε, μαζί μΆ αυτό, το ρόλο που παίζουν οι δεξιοί και ακροδεξιοί συνοδοιπόροι του κυρίου Τσίπρα. Εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε μια ανόθευτη μεταρρυθμιστική στρατηγική και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν δεν καταφέρει ο κεντρώος πολιτικός χώρος να δώσει το στίγμα του, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί εκτός ΟΝΕ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.