Σημεία συνέντευξης βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Κανάλι της Βουλής
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
Για την αποχώρηση της εταιρίας χρυσού Eldorado Gold από το ελληνικό έδαφος
Πιστεύω ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί -και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός- όταν σε μια χώρα υπάρχει οικονομική κρίση και μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ιδίως ως προς τις επενδύσεις, χωρίς βέβαια να χάνουμε την κυριαρχία μας, την υπερηφάνεια μας σαν Έλληνες πολίτες. Να μην τα δίνουμε και να μην τα ξεπουλάμε όλα. Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σΆ αυτά που λέμε και σΆ αυτά που κάνουμε, διότι ο ξένος παράγοντας παρακολουθεί τα γεγονότα και ανάλογα δρα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια μικρή χώρα στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης. Είναι μια χώρα που απασχολεί το διεθνές πολιτικό περιβάλλον και όντως, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Όμως, με αυτή την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τίποτα. Όταν έρχεται όμως ο λογαριασμός των δέκα δισεκατομμυρίων, που ζητάει η εταιρία, τίθεται θέμα ποιος θα πληρώσει. Και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την επένδυση, τη θέλει και θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πλάτη για να γίνει. Βέβαια, έχει τις ενστάσεις του γιατί οι αποφάσεις των θεσμών πρέπει να είναι σεβαστές. Μόνο κάποιοι εμμονικοί, οι οποίοι έπαιξαν την χώρα στα ζάρια, δεν θέλουν να γίνει αυτή η επένδυση και γιΆ αυτό τον λόγο καθυστερούν. Είναι γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση στην Ελλάδα από τους ίδιους. Ό,τι είχε γίνει ήταν προδιαγεγραμμένο, προαποφασισμένο από την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου. Οι σημερινοί κυβερνώντες δεν έχουν υλοποιήσει ούτε μια επένδυση εδώ και δυόμισι χρόνια.
Για το αν μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση έχει δικαίωμα να θέσει τους όρους της απέναντι σε μία επένδυση
Πρέπει να θέσει του όρους αλλά και να έχει αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να γίνουν όλα για το θεαθήναι και για την επικοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μία ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομία της χώρας. Ούτε μία. Ο Σταθάκης ήταν πριν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είδατε να έχει κάνει κάτι; Ο Σκουρλέτης το ίδιο. Έπαιζε ένα παιχνιδάκι, όπου και να πήγαινε ήταν αρνητικός. Και η Ελλάδα κυλιέται από τη μια κρίση στην άλλη και δεν θα βγούμε ποτέ από αυτήν.
Με το κλίμα που επικρατεί, υπάρχει περίπτωση οι επενδύσεις να παραμείνουν; ΜΆ αυτές τις συνθήκες της υπερφορολόγησης; Υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος στην Ελλάδα να επενδύσει όταν δεν ξέρει τι θα του συμβεί την επόμενη μέρα το πρωί; Υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος όταν θα πρέπει να δώσει διάφορα “γρηγορόσημα” αλλά θα του καθυστερήσουν και τους χρόνους. Σε μια εφημερίδα που διάβαζα το πρωί έγραφε ότι υπάρχουν συζητήσεις για επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα και οι υπάλληλοι το έχουν καθυστερήσει οχτώ – δέκα μήνες. “Δεν ανοίγει φάκελος, δεν προχωράμε”. Αυτή ήταν η φιλοσοφία που είχε ο Ρήγας το 1970 και το 1980.
Για την επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα και την ύπαρξη φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος
Δεν θα γίνει τίποτα. Δεν τις θέλουν οι κυβερνώντες. Δεν είναι στο DNA τους. Πείτε μου ένα επενδυτικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρόβαλαν την αρνητική πλευρά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου και είχαμε κάθε μέρα στα κανάλια διάφορους που κατηγορούσαν, κατασυκοφαντούσαν τους πολιτικούς. Και ο λαός επέλεξε εκείνους που από το πρωί ως το βράδυ δεν άφηναν τη χώρα να προχωρήσει. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς λέμε “ναι” στις επενδύσεις, λέμε “σεβασμός στους θεσμούς”, λέμε ότι όλα πρέπει να γίνονται σωστά. Εμείς θέλουμε να πάει μπροστά η Ελλάδα, θέλουμε να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορεί να λυθεί το ασφαλιστικό, θέλουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία. Έχετε δει κανένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο; Εγώ δεν το έχω δει. Αν υπάρχει, ας μας το πει κάποιος απΆ αυτούς που κυβερνάνε σήμερα.
Για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση
Ξαφνικά βρίσκεται ο κύριος Τσίπρας να γράφει ένα άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να εξυμνεί ό,τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Και γιατί το έκανε αυτό ενώ μας έχει κατασυκοφαντήσει για όλα αυτά. Μας έχει καθυβρίσει για όλα αυτά. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση διαφορετική από τη σημερινή, μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω άλλο. Θα πρέπει να υπάρξουν δυνάμεις που θα βοηθήσουν τον τόπο. Εγώ από εδώ σήμερα, απΆ όσο μου αναλογεί, θα καλέσω τους νέους να έρθουν μαζί να συζητήσουμε, να πάρουν την χώρα στα χέρια τους, γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα, όπως και εσείς διαπιστώσατε, έχει κάνει τον κύκλο του. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.
Εγώ έχω ζητήσει επανειλημμένως συγνώμη από τον ελληνικό λαό για πράγματα που δεν μπόρεσα να κάνω όταν ήμουν σε θέση ευθύνης. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι τώρα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για συγκεκριμένες πολιτικές. Και τότε εμείς πια θα πρέπει να καθίσουμε στα πίσω θρανία. Οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές κάθαρσης. Θα είναι μια κάθαρση για όλο το πολιτικό σκηνικό του τόπου. Το παλαιό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους νέους, πρέπει να επενδύσει σε αυτούς.
Για το νέο εγχείρημα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης
Θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια δυναμική στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι μια θετική εξέλιξη που έχει προκαλέσει φόβο και στην Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο ούτως ώστε τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα να μπουν μέσα στο πολιτικό σύστημα και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καινούργιου κόμματος, που πρέπει να είναι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ, από τη ΔΗΜΑΡ, από το ΠΟΤΑΜΙ, και το οποίο θα μπορεί να εκπροσωπήσει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Το εγχείρημα στο χώρο της προοδευτικής παράταξης έχει και μια γοητεία. Θα βγει πρώτα ο αρχηγός και μετά θα μπορέσει να συνθέσει κάτι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα -και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- έχουν κάνει τον κύκλο τους. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Όταν φτιάξουμε λοιπόν ένα νέο κόμμα θα πρέπει να πάμε σε κάτι διαφορετικό και να ξεχάσουμε τα παλιά. Δεν ξεχνάμε βέβαια την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις ιστορικές παρεμβάσεις που έκαναν τα κόμματα αυτά στην Ελλάδα κατά την μεταπολίτευση. Και τα κόμματα αλλά και πολλά πολιτικά πρόσωπα έχουν κάνει τον κύκλο τους. Πρέπει, με ευγένεια και αγάπη, να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά τους στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Βέβαια, και ο λαός πρέπει να αποφασίσει ότι το πολιτικό σύστημα του τόπου πρέπει να αλλάξει.
Εμείς, ως εκπρόσωποι της προοδευτικής παράταξης θα πρέπει αυτή τη φορά να μπορέσουμε να βάλουμε την κοινωνία μέσα σΆ αυτή τη διαδικασία. Αν αφήσουμε πίσω τους παλαιούς κακούς μας εαυτούς και αναζητήσουμε κάτι καινούργιο και ανατρεπτικό, τότε αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία της επιτροπής Αλιβιζάτου και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και βέβαια θα πρέπει να δώσουμε στην Φώφη Γεννηματά τα εύσημα γιατί έκανε μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ είμαι και ένας μεγάλος υποστηρικτής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Διότι εάν η κοινωνία δεν συμμετέχει ενεργά και διευρυμένα σε αυτή τη διαδικασία, τότε σημαίνει ότι εμείς, οι παλιές πολιτικές δυνάμεις, αποτύχαμε. Η κοινωνία μας θα ταρακουνηθεί μόνο με κάτι καινοτόμο και εκσυγχρονιστικό. Γι αυτό και εμείς πρέπει να δώσουμε χώρο σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα, σε νέες ιδέες, σε νέες εποχές.
Για την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας και τις εξετάσεις για τις αρθροσκοπήσεις
Υπάρχει μια εφημερίδα η οποία κάθε φορά αναφέρει ότι υπάρχει εμπλοκή Γρηγοράκου. Εφόσον υπάρχει εμπλοκή Γρηγοράκου, γιατί δεν με καλεί η επιτροπή;
Να σας πω ποιος αποφάσισε για όλα αυτά. Υπήρχε ένα μηχάνημα το οποίο έκανε αρθροσκοπήσεις. Για να μπορεί ένα τέτοιο μηχάνημα να μπει στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να αποφασίσει μια επιτροπή εκλεγμένων εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και άλλων προσώπων, η οποία συγκροτείται μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Μιλάω για το ΚΕΣΥ. Η απόφαση του ΚΕΣΥ δεν είναι δεσμευτική για τον υπουργό. Στην προκειμένη περίπτωση, ήρθε μια τέτοια απόφαση η οποία έλεγε ότι ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί να βοηθήσει. Ο Υπουργός, από την στιγμή που η απόφαση του ΚΕΣΥ ήταν ομόφωνη και θετική, δεν μπορεί να πει ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι καλό για το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Εγώ εμπλέκομαι στην συγκεκριμένη διαδικασία διότι, ως Υπουργός Αναπληρωτής, είχα στην αρμοδιότητά μου τα δημόσια νοσοκομεία και συνυπέγραψα με τη λογική ότι μπορεί κάποιο δημόσιο νοσοκομείο να θελήσει να πάρει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Μέχρι εκεί είναι η υπογραφή μου. Το κόστος όμως της εξέτασης προκύπτει μετά και υπογράφεται μια σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων με το ΕΟΠΥΥ ιατρών και ιατρικών δομών. Ποιος ήταν Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ποιος Υπουργός Υγείας όταν υπεγράφη η σύμβαση; Υπουργός ήταν ο Π. Κουρουμπλής και Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ νομίζω ήταν εκείνος που έμεινε από τη Νέα Δημοκρατία. Και ποιος ήταν εκείνος που βιάστηκε να τα υπογράψει όλα αυτά; Γιατί το συγκεκριμένο κόστος για τον ιδιωτικό τομέα δεν εξετάστηκε; Γιατί έγιναν όλα τόσο γρήγορα;
Δεν γίνεται, κάθε φορά, κάποιοι να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα για να σπιλώνουν υπολήψεις.