Παράταση λήξης πυρόπληκτων δανείων
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη του ότι παράταση της λήξης δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ, με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, δόθηκε από την κυβέρνηση με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην υπΆ αριθμ. 12991/2342/2012 ΚΥΑ, εξαιτίας των συνεπειών της οικονομικής χρήσης, οι Τράπεζες δύνανται να παρατείνουν μέχρι τις 28-2-2014 τη λήξη των δανείων που έχουν δώσει σε επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Η δυνατότητα ρύθμισης αφορά είτε ενήμερα είτε καθυστερημένα είτε δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Όπως ορίζεται, η καταβολή των δόσεων θα πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ρύθμισης, μεταξύ της Τράπεζας και της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα δάνεια δεν μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν επειδή δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη από το ΤΕΜΠΜΕ.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας καλεί τα μέλη του που έχουν λάβει δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΤΕΑΝ να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα χορήγησης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη δυνατότητα παράτασης των δανείων τους.
Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών επανήλθαν με επιστολή τους προς των Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά σχετικά με το θέμα της παράτασης των πυρόπληκτων δανείων και αναμένεται η σχετική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΜΘΙΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου για τη ρύθμιση των δανείων στην οποία διακρίνεται η «απουσία» μιας ρύθμισης για τις τραπεζικές οφειλές (επιχειρηματικές και προσωπικές) των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους.
«Μία τέτοια ρύθμιση θα αποτελέσει ανάσα για τις ελληνικές ΜΜΕ και θα ανταποκρίνεται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και παράλληλα προτείνει κάποια σημεία για μία τέτοια ρύθμιση, ανάλογα με αυτά που προτείνονται στη ρύθμιση των δανείων μισθωτών, συνταξιούχων και εξαρτημένης εργασίας:
1. Ρύθμιση επιχειρηματικών και προσωπικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εμπόρων, βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών με 4 χρόνια περίοδο χάριτος με επιτόκιο 1,5% και πληρωμή μόνο τόκων των δανείων με όριο το 30% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη.
2. Στη ρύθμιση να εντάσσονται οι επιχειρήσεις με τα ακόλουθα κριτήρια: α) Για τις ατομικές επιχειρήσεις, το οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη να είναι έως 35.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%. β) Για τις εταιρείες και τα επιχειρηματικά δάνεια που αυτές έχουν λάβει, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης να είναι έως 50.000 ευρώ και να έχουν μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 τουλάχιστον κατά 35%. γ) Για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των εταίρων, το οικογενειακό εισόδημα τους να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%.
3. Στη ρύθμιση να εντάσσονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανάπηροι και πολύτεκνοι, καθώς και ιδιοκτήτες που έκλεισαν την επιχείρησή τους την περίοδο της κρίσης. Στο σημείο αυτό, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, παρόλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις δικές μας σχετικές παρεμβάσεις και παρά το γεγονός ότι η σχετική επιβάρυνση ήδη έχει επιβληθεί στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε., το επίδομα ανεργίας των ανέργων ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. ακόμα δεν έχει αρχίσει να καταβάλλεται.
4. Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών και για αυτήν την κατηγορία, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την ιδιωτική όσο και την επαγγελματική ακίνητη περιουσία.
5. Ρύθμιση σχετικά με τον Τειρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κρίσης και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω οφειλών του Δημοσίου προς αυτές.
Αυτές είναι κάποιες βασικές γραμμές πάνω στις οποίες θεωρούμε ότι μπορεί να κινηθεί η ρύθμιση, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι και το Υπουργείο θα μελετήσει και θα εξειδικεύσει περαιτέρω τα θέματα. Στην όποια διαβούλευση επί του θέματος θα θέλαμε, φυσικά, να συμμετέχουμε και οι φορείς εκπροσώπησης των ΜΜΕ για να συνεισφέρουμε την πιο άμεση ματιά μας στα θέματα αυτά.