Ερωτήσεις Φεβρωνίας Πατριανάκου για αγρότες και πολύτεκνες μητέρες
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013
Α.- Να τύχουν ίσης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης οι αγρότες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους
Β.- Να συνεχιστεί η χορήγηση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες
Α.- Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου συνυπέβαλε, στις 22 Ιανουαρίου 2013, με άλλους Βουλευτές, ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητείται να συνταξιοδοτούνται οι αγρότες μόλις συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης και σε περίπτωση που αυτά δεν συμπληρώνονται, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Μέχρι και την ψήφιση του Νόμου 4093/2012, οι αγρότες λάμβαναν σύνταξη από τον Ο.Γ.Α. με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα έτη ασφάλισης που είχαν μεσολαβήσει, ενώ η αγρότισσα ήταν η μόνη γυναίκα που λάμβανε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας της.
Η αύξηση, με τον ως άνω Νόμο, του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων από τα 65 στα 67 έτη και των ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40 έτη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αγρότες συνήθως αρχίζουν να εργάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, έχουν ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να συμπληρώσουν περισσότερα έτη ασφάλισης σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
Με την ερώτηση αυτή ζητείται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να αποκατασταθεί η αδικία αυτή σε βάρος των αγροτών.
Β.- Η Βουλευτής συνυπέβαλε, στις 31 Ιανουαρίου 2013, με άλλους Βουλευτές, ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να συνεχιστεί η χορήγηση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες.
Γιατί με την κατάργησή της τροποποιήθηκε μονομερώς η «συμφωνία» μεταξύ Πολιτείας και πολύτεκνης μητέρας για την χορήγηση ισόβιας σύνταξης, η οποία αποτελούσε και κίνητρο και επιβράβευση και αναγνώριση, για την εν δυνάμει ή και την ήδη πολύτεκνη μητέρα.
Συνεπώς, η συγκεκριμένη αρωγή στην πολύτεκνη μητέρα συνιστά παρακαταθήκη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε το δημογραφικό πρόβλημα να μην καταστεί οριστικά μη αναστρέψιμο.
Για αυτό το λόγο ζητείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να συνεχιστεί η χορήγηση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες.