Τι γίνεται με το σύστημα Αιμοδοσίας ;
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο της Ελληνικής Αιμοδοσίας, αποτελεί το αντικείμενο της Ερωτήσεως του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Αλγεινή εικόνα εμφανίζει το σύστημα της Ελληνικής Αιμοδοσίας, η οποία αντί να έχει εκσυγχρονισθεί παρακολουθώντας τα δεδομένα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Την ίδια ώρα η γειτονική μας Βουλγαρία έχει ήδη εκσυγχρονίσει το δίκτυο αιμοδοσίας της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών δεδομένων.
Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 95 συνολικά Τράπεζες Αίματος, με απροσδιόριστο κόστος λειτουργίας, με τεράστια «σπατάλη μεγεθών», τη στιγμή που η δημοσιονομική μας κατάσταση επιβάλλει την «οικονομία των μεγεθών».
Αναπτύξαμε εννιά (9) Κέντρα Μοριακού Ελέγχου με «διπλή τεχνολογία», όταν οι ανάγκες της χώρας μας θα μπορούσαν να καλύπτονται επαρκώς με ένα το πολύ δύο τέτοια Κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι το Λονδίνο, με συνολικό πληθυσμό 15.000.000 κατοίκους διαθέτει ένα Κέντρο Μοριακού Ελέγχου. Επιπλέον παρά τα διεθνή πρότυπα, στη χώρα μας δεν υφίσταται ενιαίο ηλεκτρονικό δίκτυο πληροφορικής στις αιμοδοσίες, με αποτέλεσμα η επικοινωνία των αιμοδοσιών, ο έλεγχος των αποθεμάτων, η ανεύρεση σπανίων ομάδων αίματος, δοτών κλπ να γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία με την οποία γινόταν και πριν πενήντα χρόνια, δηλ. μέσω τηλεφώνου.
Πέραν όμως όλων αυτών, τα κρατικά Κέντρα Αιμοδοσίας εξακολουθούν να προμηθεύουν δωρεάν με αίμα όλες τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, την ίδια ώρα που αυτές χρεώνουν μεταγγίσεις στους νοσηλευόμενους. Το αίμα βέβαια δωρίζεται από τον αιμοδότη, ωστόσο όμως ο έλεγχος του αίματος, η συλλογή του και τα άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται για την ασφαλή μετάγγιση και μεταφορά του αίματος, όπως για παράδειγμα οι ειδικοί σάκοι, τα ψυγεία κλπ. επιβαρύνουν με σημαντικά ποσά τους έλληνες φορολογούμενους, ενώ θα μπορούσαν οι ιδιωτικές κλινικές να καλύπτουν αυτά τα έξοδα.
Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα Αιμοδοσίας στη χώρα μας, το οποίο και υστερεί σημαντικά από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών ;
Ποιο το συνολικό ύψος των χρημάτων που δαπανάται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία των Τραπεζών Αίματος και των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου που λειτουργούν στην χώρα μας ;