Ερώτηση Γρηγοράκου για την Έξαρση της εγκληματικότητας στο νομό Λακωνίας
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013
Η εγκληματικότητα και η βία στη χώρα έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο καιρό βιώνουμε εξάπλωση αυτών των φαινομένων και στην ελληνική επαρχία.
Στο νομό Λακωνίας, πολύ πρόσφατα, είχαμε διάπραξη σοβαρών εγκληματικών περιστατικών. Αυτά τα στοιχεία σπέρνουν τον φόβο στην ευρύτερη λακωνική περιφέρεια και αναγκάζουν τους πολίτες, ειδικά ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας, να ζουν κλειδαμπαρωμένοι σαν φυλακισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια προκειμένου να αποφύγουν βίαιες επιθέσεις. Άλλοι πάλι, νιώθοντας απροστάτευτοι και ευάλωτοι απειλούν με αυτοδικία. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών και θεσμικών φορέων προς την αστυνομία σε συχνή πλέον βάση.
Οι άοκνες προσπάθειες των αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας δεν επαρκούν. Το στελεχιακό δυναμικό των αστυνομικών τμημάτων, όσο έμπειρο και ικανό κι αν είναι, παραμένει ανεπαρκές σε αριθμό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας ενισχύει καθημερινά την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας με έντεκα (11) αστυνομικούς προκειμένου να συνδράμει στη φύλαξη του Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών Κορίνθου. Οι αστυνομικοί που μεταβαίνουν στην Κόρινθο διανύουν καθημερινά διακόσια ογδόντα χιλιόμετρα και η βάρδιά τους διαρκεί δώδεκα ώρες ενώ πολλές είναι και οι διπλές νυχτερινές αλλαγές που εκτελούνται από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική καταπόνησή τους.
Επίσης, τους τελευταίους δύο (2) μήνες η Διεύθυνση της Λακωνίας καλείται συχνά να ενισχύσει όμορες Διευθύνσεις (μέτρα τάξης σε εκδηλώσεις αθλητικές-κοινωνικές-θρησκευτικές, κλπ) με έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών (μετακίνηση 20-40 αστυνομικών εκτός νομού την ίδια μέρα).
Την παρούσα χρονική στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας έχει τις λιγότερες οργανικές θέσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και Πανελλαδικά (Διευθύνσεις που αστυνομεύουν ίδιο ή παρόμοιο αριθμό κατοίκων), η υπάρχουσα δε δύναμή της υπολείπεται κατά 20% της οργανικής.
Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες μετακινήσεις αστυνομικών έχουν δημιουργήσει λειτουργικό και επιχειρησιακό πρόβλημα
στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας με συνέπειες την ελλιπή αστυνόμευση, την αύξηση της εγκληματικότητας και την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας του αστυνομικού προσωπικού.
Μετά τη κατάργηση των πεζών περιπολιών και τη μη εφαρμογή του Αστυνόμου της γειτονιάς, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στην πόλη της Σπάρτης δύσκολα καταφέρνουν να έχουν εποχούμενες περιπολίες με έναν αστυνομικό, τελευταία δε ούτε καν με έναν αστυνομικό όλο το 24ωρο. Επίσης, οι μισές περιφερειακές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν εποχούμενες περιπολίες έστω με έναν αστυνομικό ενώ οι υπόλοιπες περιφερειακές υπηρεσίες λειτουργούν εποχούμενες περιπολίες ενός αστυνομικού, όχι όμως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Οι εποχούμενες περιπολίες αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός κατοικημένων περιοχών χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα ενίσχυσης από περιπολίες όμορων υπηρεσιών.
Ύστερα
από τα παραπάνω ερωτάσθε:
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας στην ελληνική περιφέρεια;
Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί το νέο οργανόγραμμα και η αναδιάταξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;
Προτίθεστε να προβείτε σε ενίσχυση του προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων στις περιοχές της Ελλάδος που παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα και συγκεκριμένα στη Λακωνία;
Πρόκειται να στελεχωθεί άμεσα με Αστυνομικό προσωπικό η Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου ώστε να σταματήσει η καθημερινή αποδυνάμωση των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Πελοποννήσου;